Kategorier
Arbetsmarknad för unga

Nätverksträff nr2

Detta fantastiska engagemang som finns för NGL-ungdomar (och självklart även för dem som inte omfattas av nya gymnasielagen)! Idag hade vi ännu en digital nätverksträff för en del av alla dessa superengagerade människor.

Annica Ring, expert på Migrationsverket, berättade om läget just nu. Per den 31 oktober hade 66 personer beviljats PUT i landet. Det lär snabbt bli fler. Uppehållstillstånden för dem som gick ut gymnasiet i juni går ut nu i december. Handläggningstiden på MV är just nu cirka 3 månader. Så i mars har vi förhoppningsvis ett gäng som kan fira sitt permanenta uppehållstillstånd.

Annica Ring gav många av oss en nyhet. Ungdomen behöver INTE ett yttrande från facket gällande anställningsvillkoren!

Det kan finnas utrymme för att godkänna även en provanställning, meddelade Annica Ring. Det är som vanligt en bedömning, men om ett företag BRUKAR ge en tillsvidareanställning efter provanställning, är chanserna större.

På nätverksträffen medverkade även integrationssamordnare i Halmstad, Bobby Svitzer. Han berättade om ambitionen i kommunen att erbjuda tillsvidareanställningar till NGL-ungdomarna. Den enkla logiken i Halmstad är: Det behövs personal till äldreomsorgen, de klarar sig inte utan dessa nya USKor och vårdbiträden. Och för att få behålla dem behöver de erbjuda anställningar. Voila. Kommunen tillsvidareanställer.

Nästa nätverksträff blir den 17 februari.

/Eva, Anna och Sandra 20201202